Oldal kiválasztása

Szerző: Véghely Tamás napenergia szakértő, az EU-SOLAR szakmai tanácsadója

Cikksorozatunk előző részében megkezdtük a napelemek első generációjának bemutatását. Összefoglaltuk a legfőbb jellemzőit, valamint szót ejtettünk az anyag és a fény kölcsönhatásairól is. Ahogy ígértük, még számos érdekességgel tudunk szolgálni a témában, így most következzen a folytatás.

A HAGYOMÁNYOS NAPELEMEK FŐBB SZERKEZETI ELEMEI
Az első napelemek megjelenése után a felhasználók egyre nagyobb hatásfokot – hozamot – követeltek. Éppen ezért megindultak a fejlesztések többek között a cellák méretének növelése, a fémezési veszteségek csökkentése, a napelemek külső méretének növelése irányába.

A NAPELEMEK ELKEZDTEK NŐNI

Amit régen egy ember vitt fel a tetőre azt már két embernek kellett vinni. Ebből viszont sok probléma adódhat – például mikrorepedések megjelenése vagy állagromlás.

SAJNOS AZ EMBER „NEM NŐTT FEL” A NAPELEMHEZ

Ez a „nagyság” lehet, hogy meggyorsítja a telepítési folyamatot, de lényegesen növeli a mikrorepedések megjelenésének valószínűségét. Mint azt a szakma jól tudja, ez a napelemek korai halálával végződhet. A megengedhető legnagyobb feszültség lényeges növekedése (Vsys, ami korábban 600-800 Vdc volt, most 1500 Vdc-re változott) is a rosszabb irányban hatott, a feszültség indukálta degradáció (potencial induced degradation, PID) kockázat megnövekedett! A nagyobb feszültségek miatt megnőtt a vonal-vonali (line-line) és a vonal-föld közötti DC áthúzások veszélye, vagyis a tűz kialakulásának kockázata is. A szakma tehát elkezdett kiutat keresni.

A VÉGZETES SQ-LIMIT FELISMERÉS, ÉS A KÉTSÉGBEESETT PRÓBÁLKOZÁSOK

Az egyik első észrevétel az volt, hogy a fémezés, mivel lefedi az aktív felületet, veszteséget okoz, és az áramerősség megnövelése (több bus-bar) is csökkenti a veszteségeket.

A FÉMEZÉSEK FEJLESZTÉSE
Megkezdődött a fémezések fejlesztése. Szinte egyszerre különféle változatok jelentek meg azzal a célzattal, hogy a cella felületi áramát a legrövidebb és legszélesebb (tehát a legnagyobb keresztmetszetű) úton lehessen továbbítani. Ennek kapcsán érdekes megoldások is megjelentek, amelyeket az alábbi ábrán is láthatunk.

Érdemes megemlíteni, hogy a „Mandelbrot” fémezés igen kedvező hőtérképet mutatott. A szellemes névválasztású „chello” (mint a sokhúrú hangszer) megoldás lényege, hogy a szokásosnál lényegesen vékonyabb, huzalszerű, de sokkal több – 12 darab – felületi elektródával gyűjtjük be a töltéseket. Ebből a változatból valódi termék is készült.

Mivel a rendszerfeszültség (Vsys) megnövelésének igénye továbbra is fennállt, egy érdekes fejlesztés indult meg a cellák felezésére vonatkozóan. A diódák (napelem cellák) nyitó feszültsége 0,5 – 0,7 volt, és mivel egy napelem cella egy diódát jelent, kézenfekvőnek tűnt a cellák kettévágása. A felezett cellák sorba kapcsolásával ugyanis dupla feszültség keletkezett. Így amíg egy korábbi napelem, amely 60 cellából állt, a fejlesztett változat szinte ugyanolyan felületű maradt, de 120 darab felezett napelem cellából állt, és feszültsége megduplázódott.

Az új konstrukció egyik előnye, hogy a korábbi, szinte kivédhetetlen árnyékfüggés jelentősen lecsökkent, kezelhetővé vált. Az előnyökkel azonban – mint tudjuk – hátrányok is járnak.

A törékeny és egyre vékonyabb cellákat úgy kell elvágni, hogy ne sérüljenek. Ez természetesen nem megy selejt nélkül, így a „kihozatal” csökken.

A vágások technológiáját át kellett gondolni, mert „drótos” technika, amelynek során a vágást egy gyémántporral bevont vékony huzal segítségével végezték, a kész napelem cellára nehezen volt alkalmazható, és a gyémánt-tűs karcolásos technika is nehézséget okozott.

A lézeres vágások előnyei és hátrányai

A napelem cellák megmunkálására többféle lézeres vágási technológiát dolgoztak ki:

  • A TLS rövidítés jelentése termikus lézeres szétválasztás (Thermal laser separation).
  • Az LSC rövidítés (az LDC elnevezés is használatos) jelentése lézeres karcolás és hasítás (laser scribing with cleaving).

A következő ábrákon néhány mikroszkópos képpel illusztráljuk a lézeres vágásokat.

Bármennyire is kerülni akarjuk a sérüléseket, a lézeres vágás is hagyhat nyomot a felületen.

A lézeres vágás igen nagy pontossággal végezhető és tulajdonképpen minden alakzat elképzelhető, vagyis lehetségessé vált a napelem cellák „méretszabósága” is.

Utolsó ábránkon egy napelem cella erősen felnagyított scanning elektronmikroszkópos (SEM) képet mutatunk be, a kivágott ábra egyik legkritikusabb helyéről, a hegyes sarokról (14. ábra. a). A kép egyben jól jelzi a technológiával elérhető simaságot és pontosságot is a b) ábrán.

A napelemek első generációját már alaposan megismertük, így cikksorozatunk következő részében a második generáció jellemzőiről fogunk mesélni.